Kochen mit Miguel Castro e Silva
Carsten Gollnick und Miguel Castro e Silva trafen sich in Lissabon, um gemeinsam im „LUMINI“, dem Restaurant des
portugiesischen Chefs, zu kochen. In der Küche und beim Anrichten haben sie nicht nur über die Speisen philosophiert,
sondern sich auch über Geschirr und dessen Design ausgetauscht, denn die neuesten Entwürfe des Potsdamer Designers
standen dabei im Fokus. Immerhin: Optik und Geschmack gehen Hand in Hand.

\\ DE

Cooking with Miguel Castro e Silva
Carsten Gollnick and Miguel Castro e Silva met in Lisbon to cook together in "LUMINI", the Portuguese chef's restaurant. While they were cooking and arranging dishes on plates, they did not just philosophise about food but also swapped opinions on crockery and its design with the focus on the latest creations of the Potsdam-based designer. After all: taste and 'the look' go very much together.

\\ EN




INFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal
VERNISSAGE für Vista Alegre Atlantis, PortugalVERNISSAGE für Vista Alegre Atlantis, PortugalINFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal
„MIGUEL CASTRO E SILVA TALKING WITH
CARSTEN GOLLNICK ABOUT FOOD AND PORCELAIN.”
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Miguel Castro e Silva gilt als einer der ersten Köche Portugals, der sich traute, mit der traditionellen Küche zu experimentieren – und das zu einer Zeit, als das fast noch als eine Beleidigung für die portugiesische Küche angesehen wurde. Heute einer der Chefs des Landes, hat Castro e Silva zwar immer gerne gekocht, aber nicht davon geträumt, Koch zu sein. Er hatte einen für die Kochszene eher ungewöhnlichen Werdegang: Bevor er 1991 auf dem Land in der Nähe von Maia sein erstes Restaurant „Quinta do Vales“ eröffnete, studierte er Biologie, dann Musik, schließlich arbeitete er in der Textilindustrie. Sein zweites Restaurant, das „Bull & Bear“, avancierte schnell zum berühmtesten Restaurant Portos – es machte Castro e Silva über die Grenzen Portugals hinaus bekannt. 2009 verließ er seine Heimatstadt und ging nach Lissabon. Mit den „Petiscos“, typischen kleinen Gerichten, sowie mariniertem Wolfsbarsch mit frischen Kräutern, bei niedriger Temperatur gegartem Stockfisch und zartem Schweinenacken mit Kichererbsen wurde er zum Maßstab für die portugiesische Küche, die er heute unter anderem in den Restaurants, „LUMNI“, „Less Baixa“ und „Decastro Gaia“ zelebriert.

Im Rahmen eines Kitchen-Workshops hatte er sich bereit erklärt, die neuen Porzellanentwürfe von Carsten Gollnick auf seine Weise zu interpretieren. Miguel Castro e Silva suchte aus den unterschiedlichsten Formen diejenigen aus, die am besten mit seinen „signature dishes“ harmonieren. Der Designer assistierte dem Chef in der Küche des „LUMINI“. Dabei entwickelte sich ein reger Gedankenaustausch über die Kultur der Nahrungsmittel, über Geschirr und dessen adäquates Design – inspirierend, kreativ und sehr wertvoll. Obrigado Miguel!

\\ DE

Miguel Castro e Silva was one of the first chefs in Portugal to experiment with traditional cuisine – and he did so at a time when it was almost seen as an offence to meddle with Portuguese cuisine. Today one of the country's top chefs, Castro e Silva always loved cooking but never actually intended to become a chef. He has a rather unusual background for someone now working in the food business: before opening his first restaurant "Quinta do Vales" in the country near Maia in 1991, he studied biology, and then music, before he spent time working in the textile industry. His second restaurant, the "Bull & Bear", quickly became Porto's most famous restaurant and made Castro e Silva famous outside his native Portugal. In 2009 he left his home town and went to Lisbon. With his "petiscos", small typical dishes, as well as marinated sea bass with fresh herbs, cod cooked on a low-heat and tender neck of pork with chickpeas, he sets benchmarks in Portuguese cuisine which he today celebrates in the restaurants "LUMNI", "Less Baixa" and "Decastro Gaia".

As part of a kitchen workshop, Castro e Silva said he would be interested in interpreting Carsten Gollnick's new porcelain designs in his own way. From the various shapes and sizes, he chose the ones that best complemented his signature dishes. The designer assisted the chef in the kitchen at "LUMINI". In the process, they talked passionately about food and eating culture, about crockery and appropriate design – inspiring, creative and ultra valuable. Obrigado Miguel!

\\ EN






“CREME DE CASTANHA COM GYOSAS DE TROMPETAS
\\
“CHESTNUT CREAM SOUP WITH GYOSAS OF
TROMPETTE”.

//Miguel Castro e Silva

INFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal“CREME DE CASTANHA COM GYOSAS DE TROMPETAS\“CHESTNUT CREAM SOUP WITH GYOSAS OFTROMPETTE”.
SATURN für Vista Alegre Atlantis, Portugal




SATURN für Vista Alegre Atlantis, Portugal

Fotoaktion, "chef meets designer", am 16.5.2018, Lissabon, Portugal
Hotel Lumiares, Restaurant Lumni, https://lumni.pt/
Miguel Castro e silva, Portugal, http://www.miguelcastrosilva.com/
Photos: Nuno Correia, Portugal. Text: Uta Abendroth, Hamburg

\\DE

Photo event, "chef meets designer", 16th May 2018, Lisbon, Portugal
Hotel Lumiares, Restaurant Lumni, https://lumni.pt/
Miguel Castro e silva, Portugal, http://www.miguelcastrosilva.com/
Photos: Nuno Correia, Portugal. Text: Uta Abendroth, Hamburg

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Cooking with Miguel Castro e Silva:

Kochen mit Miguel Castro e Silva
Carsten Gollnick und Miguel Castro e Silva trafen sich in Lissabon, um gemeinsam im „LUMINI“, dem Restaurant des portugiesischen Chefs, zu kochen. In der Küche und beim Anrichten haben sie nicht nur über die Speisen philosophiert, sondern sich auch über Geschirr und dessen Design ausgetauscht, denn die neuesten Entwürfe des Potsdamer Designers standen dabei im Fokus. Immerhin: Optik und Geschmack gehen Hand in Hand.

\\ DE

Cooking with Miguel Castro e Silva
Carsten Gollnick and Miguel Castro e Silva met in Lisbon to cook together in "LUMINI", the Portuguese chef's restaurant. While they were cooking and arranging dishes on plates, they did not just philosophise about food but also swapped opinions on crockery and its design with the focus on the latest creations of the Potsdam-based designer. After all: taste and 'the look' go very much together.

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INFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal
VERNISSAGE für Vista Alegre Atlantis, PortugalVERNISSAGE für Vista Alegre Atlantis, PortugalINFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal



Miguel Castro e Silva gilt als einer der ersten Köche Portugals, der sich traute, mit der traditionellen Küche zu experimentieren – und das zu einer Zeit, als das fast noch als eine Beleidigung für die portugiesische Küche angesehen wurde. Heute einer der Chefs des Landes, hat Castro e Silva zwar immer gerne gekocht, aber nicht davon geträumt, Koch zu sein. Er hatte einen für die Kochszene eher ungewöhnlichen Werdegang: Bevor er 1991 auf dem Land in der Nähe von Maia sein erstes Restaurant „Quinta do Vales“ eröffnete, studierte er Biologie, dann Musik, schließlich arbeitete er in der Textilindustrie. Sein zweites Restaurant, das „Bull & Bear“, avancierte schnell zum berühmtesten Restaurant Portos – es machte Castro e Silva über die Grenzen Portugals hinaus bekannt. 2009 verließ er seine Heimatstadt und ging nach Lissabon. Mit den „Petiscos“, typischen kleinen Gerichten, sowie mariniertem Wolfsbarsch mit frischen Kräutern, bei niedriger Temperatur gegartem Stockfisch und zartem Schweinenacken mit Kichererbsen wurde er zum Maßstab für die portugiesische Küche, die er heute unter anderem in den Restaurants, „LUMNI“, „Less Baixa“ und „Decastro Gaia“ zelebriert.

Im Rahmen eines Kitchen-Workshops hatte er sich bereit erklärt, die neuen Porzellanentwürfe von Carsten Gollnick auf seine Weise zu interpretieren. Miguel Castro e Silva suchte aus den unterschiedlichsten Formen diejenigen aus, die am besten mit seinen „signature dishes“ harmonieren. Der Designer assistierte dem Chef in der Küche des „LUMINI“. Dabei entwickelte sich ein reger Gedankenaustausch über die Kultur der Nahrungsmittel, über Geschirr und dessen adäquates Design – inspirierend, kreativ und sehr wertvoll. Obrigado Miguel!

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Miguel Castro e Silva was one of the first chefs in Portugal to experiment with traditional cuisine – and he did so at a time when it was almost seen as an offence to meddle with Portuguese cuisine. Today one of the country's top chefs, Castro e Silva always loved cooking but never actually intended to become a chef. He has a rather unusual background for someone now working in the food business: before opening his first restaurant "Quinta do Vales" in the country near Maia in 1991, he studied biology, and then music, before he spent time working in the textile industry. His second restaurant, the "Bull & Bear", quickly became Porto's most famous restaurant and made Castro e Silva famous outside his native Portugal. In 2009 he left his home town and went to Lisbon. With his "petiscos", small typical dishes, as well as marinated sea bass with fresh herbs, cod cooked on a low-heat and tender neck of pork with chickpeas, he sets benchmarks in Portuguese cuisine which he today celebrates in the restaurants "LUMNI", "Less Baixa" and "Decastro Gaia".

As part of a kitchen workshop, Castro e Silva said he would be interested in interpreting Carsten Gollnick's new porcelain designs in his own way. From the various shapes and sizes, he chose the ones that best complemented his signature dishes. The designer assisted the chef in the kitchen at "LUMINI". In the process, they talked passionately about food and eating culture, about crockery and appropriate design – inspiring, creative and ultra valuable. Obrigado Miguel!

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INFINITA für Vista Alegre Atlantis, Portugal
“CREME DE CASTANHA COM GYOSAS DE TROMPETAS
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“CHESTNUT CREAM SOUP WITH GYOSAS OF
TROMPETTE”.
SATURN für Vista Alegre Atlantis, Portugal



SATURN für Vista Alegre Atlantis, Portugal

Fotoaktion "chef meets designer", am 16.5.2018, Lissabon, Portugal
Hotel Lumiares, Restaurant Lumni, https://lumni.pt/
Miguel Castro e silva, Portugal, http://www.miguelcastrosilva.com/
Photos: Nuno Correia, Portugal. Text: Uta Abendroth, Hamburg

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Photo event "chef meets designer", 16th May 2018, Lissabon, Portugla
Hotel Lumiares, Restaurant Lumni, https://lumni.pt/
Miguel Castro e silva, Portugal, http://www.miguelcastrosilva.com/
Photos: Nuno Correia, Portugal. Text: Uta Abendroth, Hamburg

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